lördag 2 juli 2011

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom är skriven av Jane Austen och handlar om systrarna Elisabeth och Jane Bennet.
Titeln komme ifrån de två huvudpersonerna; Elisabeth och Mr Darcys personligheter. Mr Darcy är stoltheten och Elisabeth är fördomen.

Elisabeth, eller Lizzy som hennes familj kallar henne, bor tillsamans med sina fyra systrar. Hon är, som sagt, mycket fördomsfull och är mycket snabb på att dömma andra människor. Till hennes fördel kan dock sägas att hon är extremt lojal och upprikig mot dem hon finner vara bra människor. Hennes äldsta syster, Jane, är hennes bästa vän. Jane är mycket vacker och tror gott om alla. Deras mamma, Mrs Bennet, har som enda mål i livet att gifta bort sina döttrar, med rika, högt uppsatta män.

Då en ogift, ung man vid namn Mr Bingley, flyttar in på den närliggande godset Netherfield och Mrs Bennet får höra att han har en årsinkomst på 4000 pund blir hon överlycklig. Hon bestämmer sig för att en av hennes fem döttrar ska gifta sig med denne man.

När Jane och Mr Bingley träffas på en bal, så har Bingley inte ögonen för någon annan dam. Mrs Bennet bestämmer då att det ska bli Jane som får gita sig med Bingley.
På samma fest introduseras även Mr Darcy, som är den andra huvudpersonen tillsamans med Elisabeth. Han är, trots olikheterna, Mr Bingleys bästa vän. I början av balen talar alla om hur vacker han är och att han, Mrs Bennet tror knappt sina öron, har en inkomst på 10 000 pund om året. Men under kvällens lopp framgår det dock vilken sorts människa han egentligen är. Han bjuder bara upp dem han känner, han är stolt, överlägsen och arrogant och finner ingen av damerna på balen, utom Jane, tillräckligt vackra.
Man märker dock senare in i boken att han i själva verket är av en helt annan natur.

Jane och Mr Bingley blir godare och godare vänner, och varenda människa runtom dem väntar sig ett bröllop. Men när Bingley åker till london i affärer så kommer han inte hem när han väntas. Jane, som saknar blivit god vän med Miss Bingley, Mr Bingleys syster, frågar henne vart han är, och får då svaret att han är i London och inte ska komma hem på hela vintern. Miss Bingley berättar också att hon, Mr Darcy och resten av deras sällskap skall åka efter honom till London för att också de tillbringa vintern där. Några dagar efter Miss Bingley åkt får Jane ett brev från henne där hon berättar att de troligtvis inte alls kommer tillbaka till Netherfield, och lämnar ingen förklaring. Ingen i Janes omgivning föstår varför, och alla minst Jane själv.

Jag tycker jättemycket om Jane Austens böcker, även om jag bara läst en tidigare, och tyckte jättemycket om Stolthet och fördom som är jättespännande. Jag rekomenderar den starkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack på förhand!